U bent hier

Implementatie geïntegreerd EPD

Rijnstate

“D&A is heerlijk no-nonsense”
Hans Schoo, lid Raad van Bestuur Rijnstate, is er duidelijk over tijdens de evaluatie van het implementatieprogramma van het nieuwe EPD: “Met de programmamanager van D&A kon ik goed en altijd van dichtbij schakelen. D&A is heerlijk no-nonsense. Ook als het af en toe taai en ingewikkeld was, was er een positieve vibe gericht op het vinden van oplossingen.”

Hechte samenwerking
“Er was echt een gevoel van samen tussen onze mensen en de consultants van D&A. Gedurende dat jaar voelde D&A als “eigen” waarbij we samen optrokken voor het best mogelijke resultaat. Centraal in de aanpak en ondersteuning van D&A tijdens de implementatie stond een op het zorgproces gebaseerde programmastructuur. Zo organiseerden we een grote betrokkenheid van een brede vertegenwoordiging van Rijnstatemedewerkersom de processen te optimaliseren en van daaruit het EPD optimaal in te richten.”

Veranderende rol van het ziekenhuis in het zorglandschap
“We hebben met HiX een mooie basis gelegd en zijn klaar om nieuwe innovaties uit te rollen. Daarom heeft Rijnstate na de livegang een digitale strategie ontwikkeld. We gaan ons richten op slimmer gebruik van data om inzicht te krijgen in uitkomsten van de zorg. Bovendien streven we ernaar om zorg buiten de muren van het ziekenhuis te bieden waar het kan en binnen de muren van het ziekenhuis waar het moet. Het is onze ambitie dat over 10 jaar patiënten alleen naar Rijnstate komen als de behandeling of controle niet thuis kan plaatsvinden.”

Rol D&A
Ruim twee jaar geleden zijn we gestart met de voorbereidingen op de implementatie. Want de implementatie van een geïntegreerd EPD is een complex en omvangrijk project met een grote impact op de zorgprocessen. Bijzonder aan dit programma is dat HiX over de volle breedte van het ziekenhuis, van poli apotheek tot IC/PDMS en de functieafdelingen, is geïmplementeerd. Doordat we als D&A een coachende rol hadden voor de betrokken Rijnstatemedewerkers was er weinig externe inhuur nodig van functionele applicatiespecialisten.

Naast een deugdelijke governance op verschillende niveaus hebben we met een uitgebalanceerd team van kennisdragers toegewerkt naar de livegang. D&A ondersteunde de reviewsessies aan de hand van heldere inrichtingsbesluiten en we hebben een gedegen aanpak ingebracht voor testen, opleiden en de livegang. Ook boden we grondige kennis van en ervaring met infrastructuureisen, conversie en koppelingen. We hebben ruim aandacht besteed aan risicobeheersing met behulp van de D&A risicokaart en go-live assessments. Tenslotte hebben we Rijnstate begeleid in de overgang naar de beheerorganisatie.