U bent hier

Succesvol over op GLIMS

Isala

Het Klinische Chemisch Lab (KCL) in Meppel werkte met de applicatie Labosys en in Zwolle met de applicatie GLIMS. Sinds vrijdag 10 november werken beide locaties met GLIMS. Een mooi staaltje samenwerking tussen beide laboratoria en ICT!

GLIMS is een laboratorium informatiesysteem dat gebruikt wordt voor onder andere orderinvoer, analyser-communicatie, resultatenverwerking, kwaliteitscontrole, facturatie en statistieken. De samenvoeging van twee naar één systeem werd begeleid door het HOZA-projectteam met onder andere projectleiding door een ervaren projectmanager van D&A medical group. HOZA staat voor harmonisatie overige zorgapplicaties.

Waarom één systeem?
Tjeerd de Haan is sectorhoofd van KCL, het 24-uurs lab, en licht toe: “Sinds de fusie, bijna een jaar geleden, hebben we samen met systeembeheer KCL en ICT alle voorbereidingen getroffen om op beide locaties met hetzelfde systeem te werken. Een flinke operatie, want je zet niet 'zomaar' het ene systeem (Labosys) over op het andere (GLIMS). Daar komt bij dat laboratoriumwerk zeer verantwoordelijk en precies werk is. Er is geen marge voor fouten of verkeerde beslissingen. Dankzij een gedegen projectleiding en de grote betrokkenheid van de ICT-afdeling, konden we donderdagavond 9 november probleemloos over!”

Training on the job
De 40 medewerkers van KCL Meppel hebben allemaal een opleiding gevolgd om met het nieuwe systeem te kunnen werken; ook de leidinggevenden en vakgroepleden. Tjeerd vervolgt: “De verwerking en invoering van monsters gaat op een hele andere manier dan je gewend bent, dat is dus best wel een grote omschakeling en spannend. Als je er daadwerkelijk mee gaat werken ga je dat pas ervaren, je weet niet alles direct te vinden. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat sinds de livegang collega's uit Zwolle overdag en in de avond ondersteuning bieden om hen te begeleiden. Er is ook een extra ondersteuning van systeembeheerders KCL ingezet om issues direct op te lossen.”

Wordt GLIMS straks vervangen door HiX?
“Nee”, aldus Jan Kees Dielhof, projectleider van D&A voor HOZA. “Maar het wordt wel gekoppeld aan HiX, het nieuwe EPD waar heel Isala vanaf 2 november 2018 mee gaat werken. En omdat we nu van twee systemen naar één zijn gegaan, is die koppeling veel makkelijker te maken. We hebben dus al ruim van tevoren het nodige voorwerk gedaan!”

Volledig geharmoniseerd
Met deze overgang van KCL locatie Meppel op GLIMS zijn nu alle afdelingen geharmoniseerd (KCL, LMMI, Pathologie en Klinische Farmacie) en klaar voor de verdere overgang naar HiX.