U bent hier

Succesvolle invoering van Epic in het Medisch Centrum Leeuwarden

Medisch Centrum Leeuwarden

Grote impact
Ook het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) koos voor de ondersteuning van D&A bij het invoeren van het EPD van de leverancier Epic. De implementatie was een van de grootste gebeurtenissen van het MCL in haar geschiedenis. De invoering had impact voor vrijwel alle medisch specialisten en medewerkers en duurde anderhalf jaar.

D&A adviseerde het programmateam door tijdens workshops de afhankelijkheden tussen, inrichting, bouw (configuratie), conversie, koppelingen en opleiding in beeld te brengen en best practices vanuit andere Nederlandse Epic implementaties te delen. Hierdoor was het programmateam van MCL beter toegerust de implementatie in goede banen te leiden. Daarnaast ondersteunden diverse gecertificeerde D&A-consultants het MCL bij het daadwerkelijk inrichten en bouwen van Epic.

Waarom koos het MCL voor D&A?
Roelie Louwsma, manager Zorgapplicatiemanagement: “Belangrijk was natuurlijk de ervaring met Epic. D&A had al meerdere succesvolle Epic implementaties uitgevoerd. Daarnaast heeft D&A ervaring met de invoering, koppelingen en migratie van andere (zorg)systemen en enorm veel kennis van de ziekenhuisorganisatie en de zorginformatisering in het algemeen. Op ieder gebied was het mogelijk om advies in te winnen, of het nu om praktische voorbeelden, de training van de eindgebruikers, of over de beheerorganisatie van het EPD ging. Bijzonder zinvol waren de ziekenhuisbrede workshops die D&A heeft geïntroduceerd en begeleid. Hiermee heeft D&A het verandertraject voor het herinrichten van processen in de zorg echt gestimuleerd. Deze methodiek wordt nog steeds gebruikt in het MCL.“

Hoe heeft u de samenwerking met D&A ervaren?
“Die was zeer nuttig. De medewerkers van D&A waren in staat om voor ons de vertaalslag te maken van het Amerikaanse systeem naar de Nederlandse werkelijkheid. Bij een Epic implementatie moet je als klant zelf de opbouw van formulieren, workflow, lijstjes, noem maar op, bepalen. Dat is een enorme klus, waar je als ziekenhuis makkelijk in kunt verdwalen. Het is dan heel fijn om met ervaren consultants te werken die aan een half woord genoeg hebben en kunnen uitleggen hoe het eindresultaat eruit ziet als je bepaalde keuzes maakt.
Ook was merkbaar dat ze ervaring hadden met de (Amerikaanse) bedrijfscultuur van Epic, waardoor ze in staat waren te relativeren of als intermediair op te treden, wat een verbindend effect had. Dat was heel prettig!”