U bent hier

Vier ziekenhuizen regio Rotterdam gezamenlijk actief in één EPD

ZiZo

De vier ziekenhuizen, onderdeel van de Coöperatie Zorg op Zuid (Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Spijkenisse Medisch Centrum) schreven begin oktober 2017 geschiedenis. Sinds dat moment staan de gegevens van bijna drie miljoen patiënten geregistreerd in één elektronisch patiëntendossier HiX van ChipSoft. In Nederland is het de eerste keer dat vier zelfstandige ziekenhuizen zijn overgestapt naar één elektronisch patiëntendossier (EPD). De ziekenhuizen werken daarnaast met één database en één beheerorganisatie.

Peter Langenbach, voorzitter raad van bestuur Maasstad Ziekenhuis en voorzitter van de regionale stuurgroep: “Het invoeren van het nieuwe systeem is een omvangrijk project geweest. Ruim 1,5 jaar is er door meer dan 400 bevlogen medewerkers uit de vier ziekenhuizen hard gewerkt om de technische infrastructuur neer te zetten en het systeem in te richten. Een enorme klus want het systeem telt momenteel bijvoorbeeld bijna 30 miljoen afspraken met patiënten, 113 miljoen laboratoriumafspraken, 1,2 miljoen pathologie onderzoeken, circa 2,5 miljoen opnames en ruim
8 miljoen radiologie verslagen. Daarnaast zijn er circa 200 koppelingen gerealiseerd met diverse deelsystemen. Om goed te kunnen werken met het nieuwe systeem hebben de medewerkers van de vier ziekenhuizen een intensieve opleiding gevolgd.”

D&A heeft de Coöperatie begeleid en geadviseerd bij het selectietraject en de contractonderhandelingen. Om de implementatie goed te laten verlopen is een centraal programma opgestart onder de naam ZiZo - zorginformatiesysteem op de Zuidoever. ZiZo heeft vanaf de start baat gehad bij het programmamanagement door D&A. De Computable nominatie in 2017 als “partnerproject van het jaar” geeft aan hoe bijzonder dit gezamenlijk EPD is.

Samen met het team ZiZo heeft de programmamanager van D&A deze omvangrijke implementatie in goede banen geleid. Daarnaast was D&A verantwoordelijk voor de datamigratie van vier verschillende ZIS/EPD systemen naar het gezamenlijke HiX. Een complexe technische klus die succesvol is uitgevoerd.