U bent hier

GGZ Friesland is de eerste ggz-instelling die gegevens ontsluit naar een PGO; Belangrijke mijlpaal voor VIPP GGZ

GGZ Friesland is sinds 19 februari de eerste Nederlandse ggz-instelling die gegevens kan ontsluiten in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Na bijna anderhalf jaar hard werken is een grote mijlpaal in het VIPP GGZ programma bereikt. Dankzij een goede samenwerking tussen GGZ Friesland, het VIPP GGZ Programmateam, ICT-leverancier Code24 en PGO-leverancier Drimpy is  een belangrijke stap gezet in de online uitwisseling van medische gegevens tussen behandelaren en patiënten.

Het heugelijke moment werd online bijgewoond door de directeur-generaal Curatieve Zorg Ronnie van Diemen. Zij bezocht via Zoom twee instellingen die deelnemen aan de VIPP GGZ regeling. Van Diemen: “Dit is een enorme mijlpaal voor de ggz en haar patiënten. Deze ontwikkeling past ook mooi bij de visie van VWS om patiënten meer regie te geven."

CODE24 EN DRIMPY
GGZ Friesland werkt samen met ICT-leverancier Code24. De eerste gegevens werden in een demo-omgeving opgehaald met de PGO Drimpy. Nu de eerste gegevens succesvol zijn opgehaald, kan GGZ Friesland verder met de gecontroleerde livegang. Uiteindelijk zullen alle patiënten van de instelling hun gegevens in een PGO op kunnen vragen.

MEDMIJ-LABEL
Om te zorgen dat de gegevens veilig van instelling naar patiënt gaan, moeten de betrokken ICT-leverancier van de instelling een MedMij-label hebben. Dat garandeert dat de gegevensuitwisseling aan alle (privacy)standaarden voldoet. Er wordt gebruik gemaakt van DigiD via de Toegangverleningservice (TVS). Daarna kan de ggz-instelling starten met het delen van gegevens met hun patiënten via PGO’s die ook het MedMij-label behaald hebben.

Eind 2021 kunnen de patiënten van 87 ggz-instellingen - die deelnemen aan VIPP GGZ - gegevens ophalen met hun PGO. Er zijn in Nederland nu 32 aanbieders van PGO’s die in bezit zijn van het MedMij-label. Zestien van deze PGO’s kunnen gegevens van ggz-instellingen tonen aan de patiënt.

SAMENWERKING D&A
VIPP GGZ is een subsidieregeling van het ministerie van VWS. Deze regeling draagt bij aan het vergroten van de eigen regie van de patiënt over haar of zijn zorgproces, het vergroten van de medicatieveiligheid en het vergroten van de inzet van e-health voor en tijdens de behandeling. Sinds 2017 maakt de Nederlandse ggz gebruik van de diensten van D&A voor de uitvoering van het VIPP GGZ- programma. Het team heeft met de Nederlandse ggz en VWS de VIPP GGZ-subsidieregeling opgesteld. Daarnaast levert het team een een bijdrage aan het stakeholdermanagement van de ggz-instellingen richting de organisaties die een rol spelen, zoals VZVZ, NICTIZ, Medmij en het ministerie. Hierdoor kunnen de technische randvoorwaarden tijdig opgeleverd worden. Programmamanager Margon Tuinstra: “Zodra de 87 ggz-instellingen die deelnemen aan VIPP GGZ aangesloten zijn bij MedMij, krijgen bijna 600.000 ggz-patiënten de mogelijkheid tot inzicht in hun medische gegevens via een PGO. Wij kijken ernaar uit!”