U bent hier

Beelden en de Cloud, toekomstmuziek?

In een serie van vier blogs laat ik graag, als principal consultant bij D&A, mijn licht schijnen op het Beelden-EPD onder het motto: “koppel, integreer en deel!”
In deel 1 en 2 van deze blogserie las u al over het integrale patiëntbeeld en PACS-1 versus PACS-2. In dit derde deel laat ik me even meeslepen met de toekomstmuziek van de RSNA in Chicago.

Eind november 2018 was ik een aantal dagen in Chicago en bezocht de RSNA. Een enorme conferentie en beurs rond medische beelden. Vooruitstrevende technologie vliegt je om de oren. De modernste imaging modaliteiten en software die echt de titel kunstmatige intelligentie mag dragen. Ook zijn op de beursvloer de nieuwste PACS systemen te zien. De meeste noemen zichzelf Enterprise PACS. Stevige systemen die alle medische beeldverwerking aankunnen en dat vanaf elk device beschikbaar maken. Schitterende demo’s.

Ik besluit me eens even te laten meeslepen in die mooie demo’s, niet al te kritisch te zijn en vraag me af wat echte Cloud oplossingen de wereld van medische beelden in de toekomst te bieden hebben? Als D&A kiezen we ervoor onafhankelijk te zijn waardoor we altijd de beste oplossingen voor onze klanten kunnen adviseren en implementeren. Toch maak ik hier in dit blog een klein uitstapje. Op de beursvloer sprak ik met Ambra Health en Google Health Cloud. Beide voor zover ik weet nog niet actief in Nederland.

Met veel passie (en mooie presentaties!) laten ze zien hoe hun Cloud oplossingen (Ambra Health en Google werken ook samen) volledige beeldstorage, exchange, viewing, management, en vooral analytics mogelijk maken. Allemaal open, geïntegreerd en noem maar op. Eigenlijk het enige dat je nodig hebt, is een account. Aanloggen en je doet je werk overal en altijd. Veilig, efficiënt en met de laatste technologieën. Zoals ik al zei, ik laat me even meeslepen…

Laat die grote technologiebedrijven maar de infrastructuur problemen oplossen. De omvang en de complexiteit is toch niet meer bij te houden. Het personeel niet meer te krijgen (of te betalen) en de wereldwijde ontwikkelingen niet meer te volgen. Het wordt dan aantrekkelijk om mee te liften op platformen die dat op mondiale schaal wel kunnen. En de eerste zorgspecifieke oplossingen zoals in de wereld van medische beelden komen beschikbaar.

Feit is dat de oplossingen nog sterk in ontwikkeling zijn en dat we in Nederland (en vele landen met ons) nog behoorlijk huiverig zijn voor het verplaatsen van de patiëntendata naar vaak ondoorzichtige Cloud oplossingen. We houden stevig vast aan eigen gecontroleerde systemen die we naarstig aan elkaar koppelen en waarmee we de data van onze patiënten stevig bewaken.

Langzaam wakker wordend uit mijn ‘even-mee-laten-slepen’ initiatief op de beursvloer vraag ik mij af of deze ontwikkelrichting een nachtmerrie of juist een droom van de toekomst is? Hoe ver zijn we af van de situatie waarin we niet meer investeren in dure en complexe on-premise PACS en storage oplossingen maar deze eenvoudig afnemen uit de Cloud? Echt open, eenvoudig te delen en naadloos geïntegreerd met ons EPD (misschien wel afgenomen uit diezelfde Cloud)?

Ik zou u zo vlak na de jaarwisseling eens willen vragen ook naar die toekomst te kijken. Is het einde van de zware on-premise ICT oplossingen voor beeldmanagement in zicht en zijn de oplossingen in de Cloud een nachtmerrie of juist aantrekkelijke toekomstmuziek?

Wilt u geen blog uit deze serie missen? Volg D&A dan op LinkedIn

Meer weten? Wij komen graag praten. Of: lees ons whitepaper over het Beelden-EPD.