U bent hier

Beelden zijn essentieel in het patiëntendossier

In uw ziekenhuis hebt u ongetwijfeld uw medische beeldsystemen gedigitaliseerd. En een modern EPD geïmplementeerd. Maar is het u ook al gelukt om die systemen goed met elkaar te integreren? Dat is voor veel ziekenhuizen een flinke uitdaging. Gelukkig zijn de huidige beeldsystemen en EPD’s tot veel in staat.
In een serie van vier blogs laat Charles van Swieten, principal consultant bij D&A, zijn licht schijnen op het Beelden-EPD onder het motto: “koppel, integreer en deel!” In dit eerste deel zijn visie op een integraal patiëntbeeld.

Het landschap van beeldsystemen
Digitale medische beelden zijn al lang niet meer weg te denken in de zorg. Steeds meer maken we gebruik van digitale diagnostiek waar beelden aan te pas komen. Met de groeiende beschikbaarheid van beelden groeit ook de groep betrokkenen die wat met die beelden willen doen. Niet alleen radiologen maar ook andere medisch specialisten, huisartsen en fysiotherapeuten maken in toenemende mate gebruik van medische beelden. De eerste apps en portalen waarmee ook patiënten hun medische beelden kunnen bekijken, zijn al beschikbaar.

Waarom groeit de behoefte aan medische beelden?
Uitgangspunt is dat het geschreven verslag voldoende moet zijn. Toch blijken zorgprofessionals en in toenemende mate ook patiënten, vaak zelf de beelden te willen bekijken. Zelf zien hoe het zit, verheldert. Functionele noodzaak? Of helpt het ‘zien’ ons in acceptatie en begrip? Toen ik een radioloog ooit vroeg: “waarom maak jij de beelden voor je patiënten op zijn telefoon beschikbaar?”, was zijn antwoord heel simpel: “omdat de patiënt daar om vraagt en dat is voor mij voldoende reden”. Kortom alle betrokkenen willen de beelden zien en gebruiken. De behoefte is er. ICT specialisten kunnen deze behoefte eenvoudig beantwoorden met bijvoorbeeld handige beeldenviewers en apps. Soms met veel functionaliteit en soms juist met heel weinig.

Geavanceerde medische beelddiagnostiek buiten radiologie
Daarnaast is er een groeiende hoeveelheid medische beeldvorming en diagnostiek buiten de afdeling radiologie. Deze modaliteiten worden gebruikt in een eigen proces en workflow. Daarmee ontstaat er een groeiende behoefte om ook deze medische beelden goed te verankeren in het EPD. Voor medisch specialisten (niet zijnde radiologen) is het een frustratie dat deze beelden vaak niet geïntegreerd zijn met het EPD.

Als iedereen die beelden wil zien, kan dat dan wel? Hebben we de juiste ICT oplossingen om dat mogelijk te maken?
Tijd om beelden (binnen de kaders van privacywetgeving) integraal beschikbaar te stellen en ons niet af te vragen wat men ermee moet. Zo ontstaat er een integraal beeld van de patiënt voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Kijkend naar de ICT van beelden wordt het hoog tijd om de verschillende beeldsystemen, diagnostische werkprocessen en beheerorganisaties samen te brengen. Efficiënte ICT infrastructuren die gebruikmaken van (internationale) standaarden. Deze oplossingen zijn inmiddels een echte noodzaak om aan de groeiende vraag naar medische beelden te kunnen voldoen. Eenvoudig onderling te koppelen, simpel te integreren met patiëntendossiers en vooral eenvoudig buiten je eigen zorginstelling te delen met medebehandelaars in het netwerk en met de patiënt.

Koppel, integreer en deel!
D&A helpt zorginstellingen met het Beelden-EPD: het efficiënt en effectief inrichten van het landschap van beeldsystemen. Geïntegreerd met het EPD en klaar om ook buiten de instelling te delen met zorgverleners en patiënten.

In onze volgende blog gaat Charles in op PACS1 versus PACS-2 met als titel: “samen kom je verder!

Wilt u geen blog uit deze serie missen? Volg dan D&A op LinkedIn.

Meer weten? Lees ons whitepaper over het Beelden-EPD