U bent hier

PACS1 versus PACS-2, time to talk!

In een serie van vier blogs laat Charles van Swieten, principal consultant bij D&A, zijn licht schijnen op het Beelden-EPD onder het motto: “koppel, integreer en deel!”
In deel 1 van deze blogserie las u al over het integrale patiëntbeeld waarbij beelden een essentieel onderdeel vormen van het patiëntendossier. In dit tweede deel gaat Charles in op PACS1 versus PACS-2 met als conclusie: “samen kom je verder!

De geschiedenis verklaart veel
Dat medische beelden steeds meer in de zorg worden toegepast en daarmee een groeiende functionaliteit vormen in ziekenhuizen, is geen nieuws meer. Zonder enige aarzeling hebben we het met betrokkenen over de PACS-1 en de PACS-2 systemen. Heel gewoon. Maar is dat wel zo gewoon? Waarom zijn er eigenlijk twee gescheiden werelden van systemen die in essentie hetzelfde doen? Ik ben op zoek gegaan naar de zogenoemde ‘grijze haren’ van de zorginstellingen om onderliggende argumenten boven water te krijgen voor deze ‘waterscheiding’ tussen PACS-1 en PACS-2. Zonder uitzondering blijkt de loop van de geschiedenis de belangrijkste reden. Radiologie ontwikkelde haar eigen IT omgevingen bij de digitalisering van medische beelden. Andere specialisten klopten aan bij de (centrale) IT afdeling om dat voor hen te regelen. En zo ontstonden er twee gescheiden systemen die in essentie hetzelfde doen: digitale medische beelden van beeldvormende apparatuur opslaan, bewerken en beschikbaar stellen.

De roep om efficiency!
En nu is het bijna 2019: de roep om zo snel mogelijk kostenefficiënte IT landschappen te realiseren, wordt steeds groter. De slack moet eruit, de complexiteit gereduceerd. Zo ook voor de PACS-en inclusief onderliggende systemen. Niet meer in eilanden, maar integrale oplossingen voor het hele ziekenhuis. De term Enterprise PACS is geboren. Vrijwel alle leveranciers van PACS systemen springen daar op in. Zij wisten al lang dat hun systeem voor zowel radiologie als andere specialismen inzetbaar is, maar moesten wel nog hun workflows daarop aanpassen. Het wordt nog mooier als we uitgaan van de VNA architectuur. Met nog meer integrale ziekenhuisbrede oplossingen. Kostenefficiënt en tot veel functionaliteit in staat. Niet in de laatste plaats door de mogelijkheid om informatie eenvoudig met andere zorginstellingen te delen. Voorzichtig zeg ik: technologie is het probleem niet meer.

Mensenwerk
Waarom duurt het dan allemaal zo lang? Natuurlijk blijkt de organisatorische verandering (bij elkaar brengen van teams, afdelingen verantwoordelijk voor de PACS systemen) een hele lastige. Dat kost veel tijd omdat er traditionele (soms onzichtbare) grenzen moeten worden doorbroken. Ik wil dat niet bagatelliseren want het gaat om mensenwerk en veranderingen in professionele diagnostiek en zorg moeten zorgvuldig gebeuren. Zo zou het alleenrecht op het gebruik van PACS door radiologie moeten worden opgeheven. Het hele ziekenhuis gaat er gebruik van maken. Dat is een heel proces waarover goed moet worden gesproken. Mooie oplossingen zag ik in het samenbrengen van betrokkenen in virtuele teams, fysiek naast elkaar werkend. Daar komt mooie samenwerking van! Het totaal van diverse PACS en VNA systemen samen met mensen en zorgprocessen , inclusief integratie met het EPD. Dat noemen wij het Beelden-EPD.

Samen kom je verder!
Beste PACS gebruikers, beheerders, ontwikkelaars, managers en directeuren: zoek elkaar op en definieer een helder project om de beeldsystemen simpeler en beter te maken. Radiologie in samenwerking met (centrale) IT afdelingen die één eenvoudige omgeving beheren. Zo maken we de zorg minder complex en kostenefficiënt.

In onze volgende blog geeft Charles tips hoe de puzzel opgelost kan worden van beeldenintegratie in het EPD.

Wilt u geen blog uit deze serie missen? Volg dan D&A op LinkedIn

Meer weten? We komen graag praten. Of lees ons whitepaper over het Beelden-EPD.