U bent hier

Data & Analytics Maturity Scan

Data en inzichten uit data worden voor de zorg steeds belangrijker om beslissingen te onderbouwen en krijgen een cruciale rol in het zorgproces (data-gedreven zorg). Tijd om richting te kiezen en te starten met het implementeren van de juiste oplossingen. Waar begint u? Om deze vraag te beantwoorden heeft D&A de data & analytics maturity scan ontwikkelt: hét startpunt naar de data-gedreven organisatie.

De D&A aanpak

De data & analytics maturity scan geeft inzicht in de volwassenheid van uw organisatie op gebied van data & analytics en gebruikt daarvoor het HIMSS Adoption Model voor Analytics Maturity. Dit is een internationaal gevalideerd model waarmee D&A, als enig adviesbureau in Europa, zorgorganisaties helpt met het ontwikkelen van een concrete roadmap (actieplan) richting een data-gedreven organisatie.

De data & analytics maturity scan analyseert uw organisatie vanuit vier invalshoeken:

  1. data content: welke data (in- en extern) is beschikbaar of zou beschikbaar moeten zijn?
  2. data governance: hoe zijn verantwoordelijkheden binnen uw organisatie belegd?
  3. Infrastructuur: hoe is uw datawarehouse opgebouwd en hoe actueel is dit?
  4. analytics competenties: zijn in uw organisatie de juiste kennis en vaardigheden aanwezig?

Op basis van vragenlijsten, interviews en workshops met de stakeholders uit uw organisatie worden deze vier invalshoeken gescoord op een schaal van 1 – 7 (zie afbeelding 1). Hiermee krijgt u een concreet beeld van uw vertrekpunt. Dit punt bepaalt, samen met uw ambitie, uw data & analytics groeipad.

Vertalen van de scan naar een werkende roadmap

Het beeld alleen is het vertrekpunt en slechts een deel van de oplossing. De resultaten van de scan en uw organisatiestrategie zijn de ingrediënten die D&A gebruikt om samen met u een voor uw organisatie passende roadmap op te stellen. Dit is een actieplan, in de tijd uitgezet met relevante afhankelijkheden inzichtelijk gemaakt (zie voorbeeld in afbeelding 2). Hierbij hanteren we de 4 invalshoeken vanuit de scan, zodat u precies ziet welke activiteit welke bijdrage levert aan de groei van uw organisatie op het gebied van data & analytics.

Met de uitkomst van de scan en de roadmap heeft u een stappenplan in handen om uw organisatie verder te brengen naar data-gedreven inzichten in zorgprocessen. Uiteraard helpen onze data & analytics professionals u graag met het realiseren van de doelen uit uw roadmap.

Behoefte aan een preview? Door het uitvoeren van onze verkorte online Maturity Scan krijgt u alvast een indruk welke vragen er worden gesteld en hoe er wordt geschaald.